Anasayfa / Blog / Kapadokya ve Çevre

Kapadokya ve Çevre

  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/kapadokyaweb.com/public_html/sites/all/modules/adsense_injector/adsense_injector.module on line 352.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/kapadokyaweb.com/public_html/sites/all/modules/adsense_injector/adsense_injector.module on line 35.

Bu siteye başladığımdan beri Kapadokya'nın hemen her yerine bir şekilde yolum düşüyor. Turizm merkezi olarak bilinen yerlerin birçoğunda çevre konusunda az da olsa bir hassasiyetin gelişmeye başladığını görmek sevindirici. En azından insanlar sağa sola çöp atarken eskisi kadar rahat değiller. Ama merkezlerden çıkıp da gezi alanlarına geldiğiniz zaman iş biraz değişiyor. İnanın bazı yerlerin fotoğraflarını çekmeden önce temizlik yaptığımız bile oluyor. Kapadokya çok geniş ve heryerine birçok insan gidiyor. Belediyeler ellerindeki yetersiz imkana rağmen birşeyler yapmaya çalışıyorlar ama iş yine insanda bitiyor. Belki belediyeler heryeri temizlemeye yetişemezler ama bence insanları bilinçlendirmek adına birşeyler yapabilirler. Ben bu yerel seçimlerde oyumu Avanos'ta kullanacağım. Bu sefer üzerime düşen görevi yapıp adayların programlarını inceleyecek, çevre ve turizm konusunda ayakları yere basan mantıklı projeleri olan aday olup olmadığına bakacağım. Ama şunu da unutmamak gerekir iyi fikirlerin olması yetmez. Hiç bir proje halkın işbirliği olmadan hayata geçirilemez. Bu sebeple öncelikle halkla barışık olacağına ve insanları doğru hedeflere yönlendirebileceğine inandığım adayı tercih edeceğim.

Hazır yeri gelmişken çevre konusunda özel hassasiyeti bulunan otellerden bahsetmeden geçemeyeceğim. Kapadokya'nın en büyük çevre sorunu su. Su sorunu o kadar vahim hale geldi ki birkaç sene sonra ne olacağına dair kimsenin bir fikri yok. Bazı sivil toplum örgütleri bu konularda halkı bilinçlendirmeye ve yöneticileri harekete geçirmeye çalışsalar da hala yeterli mesafe katedilebilmiş değil. Sorun dev gibi önümüzde dururken bazı otellerin su tesisatlarında özel sistemler kullandıklarını, lavaboda kullanılan az kirlenmiş atık suları özel bir yöntemle kabaca arıtmadan geçirdikten sonra tekrar tuvalet sifonlarında, bahçe sulamada ve araç yıkama gibi bazı işlerde kullandıklarını öğrendim. Bu şekilde içme suları tuvalet temizliği gibi alanlarda kullanılmamış oluyor. Sistem sayesinde hem önemli bir su tasarrufu sağlanıyor hem de otelin su masrafı düşürülerek milli servet korunuyor. Öncelikle bu hassasiyeti gösteren otelleri kutluyor ve belediyelerin Kapadokya bölgesindeki tüm otellerin bu tür sistemleri kullanmasını özendirecek faaliyetler içine bulunmalarını ümit ediyorum.

Yeni yorum gönder

Bu alanın içeriği gizlenecek, genel görünümde yer almayacaktır. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.
  • Web sayfası ve e-posta adresleri otomatik olarak bağlantıya çevrilir.
  • İzin verilen HTML etiketleri: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Satır ve paragraflar otomatik olarak bölünürler.
  • Bu bölümden ekleyeceğiniz adreslere rel="nofollow" ibaresi eklenecektir.

Biçimlendirme seçenekleri hakkında daha fazla bilgi