Zelve Vadisi

  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/kapadokyaweb.com/public_html/sites/all/modules/adsense_injector/adsense_injector.module on line 352.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/kapadokyaweb.com/public_html/sites/all/modules/adsense_injector/adsense_injector.module on line 35.

Zelve Kapadokya bölgesinin en eski ve en uzun süre kullanılmış yerleşim yeridir. Hıristiyanlığın bölgede ilk yayılmaya başladığı yer olarak bilinir. İçinde manastırlar, kiliseler ve yerleşim yerleri bulunmaktadır. Bölge hıristiyanlık döneminin sonra ermesinden sonra da 1950'li yıllara kadar köy olarak kullanılmış. O yıllarda kaya evler içinde yaşayan insanlar daha sonra vadiye 2 km uzaklıkta kurulan Zelve Köyü'ne taşınmışlar. Zelve yolu Avanos-Göreme yolu üzerinden ayrılır ve Paşabağı Vadisi'ne yaklaşık 1 km. kadar uzaklıktadır. Rahat kıyafetler ve ayakkabılar giymeyi unutmayın çünkü biraz tırmanmak ve değişik yerler keşfetmek isteyeceksiniz.

Çocukluğumda Zelve benim için dev bir hayal dünyası ve olağanüstü bir oyun alanı idi. Biz tünellerden geçerek, oyuklardan tırmanarak çeşitli oyunlar oynardık. Bazı yerlere tırmanabilmek için büyümeyi beklemem gerekiyordu ama şimdi üzülerek görüyorumki doğal nedenlerden dolayı oluşan yıkıntılar sebebiyle birçok bölüm geziye kapatılmış.

Burası vadiye giriş bölümü. Daha ilk giriş noktasından itibaren büyüleyici atmosferin etkisi altına girmeye başlıyosunuz. Bu giriş bölümünde zaman zaman konserler ve çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Burada müzik dinlemenin zevki bambaşkadır. Burada ve Kapadokya'nın diğer yerlerinde gerçekleşecek bütün etkinliklerle ilgili haberleri sitemizden alabileceksiniz.

Büyük kayanın sağından birinci ve ikinci vadiye geçiliyor. Solundan da üçüncü vadiye gidiliyor. Bazı yerler şeritlerle kapatıldığı için kapıdaki tabelada tarif edilen rotada gezemiyorsunuz ama yine de bütün vadilere bir şekilde geçilebiliyor.

Burası birinci vadide bulunan cami. Köy olarak kullanıldığı dönemde yapılmış. Pek büyük bir cami değil ancak hem minaresinin ilginç yapısı hem de daha yeni dönemlere ait olan mimarisi nedeniyle görülmeye değer.

Burası da caminin hemen karşısında bulunan manastır bölümü. Manastırlar dini eğitim vermek için kurulmuş okullardır. İçlerinde odalar, yatma yerleri, kiliseler, ders verilen yerler bulunur. Hıristiyanlığın ilk yayılma dönemlerinde Zelve Vadisinde hıristiyanlıkla ilgili eğitimler ve seminerler verilmiştir. Fotoğrafta gördüğünüz Kızlar Manastırı geziye kapatılmış gibi görünüyor ama içeride yuvarlak bölümün içinde gördüğünüz deliklere ve daha üst bölümlere çıkan biçok tünel ve odalar var. Tırmanmak için yapay olarak yapılan tırmanma duvarlarını televizyonda veya gazetede gördüyseniz bunların aynısının doğal halini burada görebilirsiniz. Manastırın bazı yerlerine ulaşabilmek için özel olarak yapılmış oyukları kullanarak düz duvarlara tırmanmak gerekiyor.

Tırmanmaya ve keşfetmeye ilginiz olmasa bile Zelve geziniz sırasında bunu yapmak için dayanılmaz bir istek duyacaksınız. Birinci vadinin sonunda ikinci vadiye geçen bir tünel bulunuyor. Tünelden geçmek oldukça zevkli ama biraz geri yürüyerek de ikinci vadiye geçebilmeniz mümkün.

İkinci vadide genel olarak yaşam yerleri ve mutfak olarak kullanılmış yerler var. Bunların dışında ikinci vadinin en büyük özelliği güvercinlikleri. Önceki yazılarımda güvercinliklerin güvercin gübresi üretmek için kullanıldığından uzun uzun bahsetmiştim. Zelve köyünde yaşayanlar hıristiyanlık dönemlerinde oyulmuş mağaraların ağızlarını taşlarla kapatarak güvercinliğe çevirmişler. Aslında bu sayede birçok mağara kilise insan tahribinden de korunmuş. Güvercinliklerin ön kısımlarına boyanan süslemelerin hem uğur getirdiğine inanılıyor hem de güvercinlerin dikkatini çektiği düşünülüyor.

Üçüncü vadide de yine köy olarak kullanılmış birçok yaşama yeri ve kilise bulunuyor. Ayrıca yine bu vadide bulunan değirmen de görülmeye değer ilginç yerlerden birisi. Peribacalarına oyulmuş evler böyle görünüyor. Eğer yeterli vaktiniz varsa buradaki her noktaya girebilir ve enteresan yerler keşfedebilirsiniz. Zaten bu vadiyi gezdim diyebilmek için en az 3-4 saat vakit ayırmanız gerekiyor.

Sıkıcı olmaması ve süprizleri bozmaması açısından birçok yeri özet olarak geçtim. Dilerseniz galerimizde daha farklı fotoğraflar da görebilirsiniz. Müzenin giriş bölümünde bulunan çay ve gözleme yiyebileceğiniz yerler içeri girerken çok dikkatinizi çekmese de çıktığınızda tatlı yorgunluğunuzla karışık hafif açlığınızı gidermeniz için tercih etmek isteyeceğiniz yerler olacak.

davut kullanıcısının resmi

bence kapadokyanın eeeeeeeeeeeeeeeeeenn güzel vadilerinden biridir.bugun nisan 1 şakalar hazır
nisan 4de avanosun tarihi ile ilgili bilgi yarışması var surat kesmeden çalışıyorum allahın izniyne hepinizi darmaduman edeceğiz.nisan4-5 tarihlerinde mahmat şehit murat koç ilköğretim okulu yarışma birincisi oldu yazısını okuyunca hiç şaşırmayın .konulardan zelve soruları da var.

emre kullanıcısının resmi

Başarılar Dilerim :)

Ziyaretçi kullanıcısının resmi

harika bir yer eger gezecekseniz 1 gününüzü mutlaka ayırın cok detaylı ve mükrmmel yapılar mevcut
ayrıca ıhlara vadisini de mutlaka gezmeyei unutmayın

tictuck kullanıcısının resmi

hakkikaten çok güzel bir yer zelve vadisi,tüm kapadokya gezisi boyunca en beğendiğim yer diyebilirim.özellikle sakinliği ve vadilerin birbirleriyle olan baplantılarını kullanmak bana çok ilginç geldi..

Ziyaretçi kullanıcısının resmi

drupal güzel

Yeni yorum gönder

Bu alanın içeriği gizlenecek, genel görünümde yer almayacaktır. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.
  • Web sayfası ve e-posta adresleri otomatik olarak bağlantıya çevrilir.
  • İzin verilen HTML etiketleri: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Satır ve paragraflar otomatik olarak bölünürler.
  • Bu bölümden ekleyeceğiniz adreslere rel="nofollow" ibaresi eklenecektir.

Biçimlendirme seçenekleri hakkında daha fazla bilgi