Anasayfa / Blog / Peri Bacaları

Peri Bacaları

  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/kapadokyaweb.com/public_html/sites/all/modules/adsense_injector/adsense_injector.module on line 352.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/kapadokyaweb.com/public_html/sites/all/modules/adsense_injector/adsense_injector.module on line 35.

Peri Bacaları Kapadokya bölgesinde bulunan doğal yapılara verilen isimdir. Peri bacaları Kapadokya çevresinde bulunan yanardağlardan püsküren lavların milyonlarca yıl boyunca akarsuların ve rüzgarın aşındırması ile şekillenmişlerdir. Peri Bacalarının nasıl oluştuğu hakkında detaylı bilgi almak için Peri Bacaları 'nın Oluşumu başlıklı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Peki nedir peri bacalarını bu denli ilginç ve önemli kılan? Her yıl dünyanın çeşitli yerlerinden milyonlarca turisti Kapadokya bölgesine getiren gizemli peri bacalarının sırrı nedir?

Peri bacalarının en önemli özelliği olağanüstü güzeliği ve Kapadokya bölgesine kattığı mistik atmosferdir. Kapadokya ile ilgili "Başka bir gezegen", "Uzaylıların Ülkesi", "Masal Diyarı" gibi tanımlamalara çeşitli yerli ve yabancı yayınlarda sık sık rastlarız. Kapadokya bölgesinde içinde binlerce peribacası oluşumu gözlenen birçok vadi bulunmaktadır. Kilometrelerce uzunluktaki vadilerde yapılan yürüyüşler sırasında gerçekten de başka bir dünyadaymışsınız hissi uyanır.

Kapadokya farklılıklar keşfetmek isteyenler için bir yeryüzü cennetidir. Peri bacaları ile süslenen vadiler içinde gezintiler yaparken daha önce hiç gidilmemiş yerler keşfedebilir veya fotoğrafçılığa meraklı iseniz daha önce hiç çekilmemiş kareler çekebilirsiniz. Geziler süresince merak duygusu giderek öyle bir seviyeye gelir ki Kapadokya gezisi basit bir gezinti havasından çıkıp bir serüvene dönüşür.

Defalarca gitmiş olsanız bile her gidişinizde Kapadokya size bir süpriz yapar. Peri bacaları bazen karlar altında bazen de çiçeklerle bezeli olarak karşınıza çıkar. Eğer kar tutkunuz normalden biraz daha fazla ise hemen 45 dk. uzaklıktaki Erciyes ve orada bulunan kayak merkezi sizi bu tutkunuzla en güzel şekilde buluşturur.

Kimi zaman peri bacaları düşünmediğiniz şekillerde karşınıza çıkar. Peri bacaları renklidir. Bu renklere sahip vadilerde özellikle gün batımını izlemek benzersiz bir renk senfonisine şahit olmaktır. Geniş Kapadokya coğrafyasında gezerken vadinin yapısına göre değişik renklere ve şekillere sahip peri bacaları görebilmek mümkün. En güzelleri nerededir diye sorsanız bunun tek bir cevabı yoktur. Örneğin bu sayfadaki fotoğrafların her biri bambaşka yerlerde çekilmiştir.

İşte bu doğal mucize on bin yıl boyunca en ilkelinden en modernine tüm insan topluluklarını cezbetmiş ve bölge Anadolu tarihi açısından hep önemli rol oynamış. Peri bacaları kolaylıkla işlenebilen kayaç yapısı nedeniyle kimi zaman bir bölgeyi koruyan bir kale, kimi zaman insanların yaşadığı bir ev, kimi zaman hastaların iyileştirildiği bir ocak, kimi zaman da dua edilen mekanlar olarak karşınıza çıkar. İşte Kapadokya bölgesinde bulunan peri bacalarının gizemi de bu noktada başlar.

Peri bacalarından imal edilmiş evlerle kurulu bu köyde gezerken kendinizi mistik bir film platosunda veya tarih öncesi bir devirde hissedebilirsiniz. Zaman zaman duyacaksınız. Bilmem nerede peri bacaları varmış hem de Kapadokya'dan bile daha güzelmiş. İşte buna katılmam çünkü dünyanın çeşitli yerlerinde Kapadokya'ya benzer yerler olsa da insanların yüzyıllarca peri bacalarının içinde yaşadıkları bir başka yer yok.

Hep merak ederim neden peri bacası ismi kullanılmış diye. Bugün sözlükten "baca" kelimesinin anlamına baktığımda bildiğimiz anlamının dışında bir de halk dilinde küçük pencere anlamına geldiğini öğrendim. Bu konuda iddalı değilim ama insanlar peri bacalarına oyulmuş delikleri perilerin yaptığını düşünerek "perilerin yaptığı pencereler" anlamında peri bacası kelimesini kullanmış olabilir. Neden periler? İşte bunu anlamak için Kapadokya'ya gelmeniz lazım. Perilere inanmasanız da bir peri masalı içinde olabileceğinizi düşüneceksiniz...

necro kullanıcısının resmi

hangi canlı türleri yaşıyor bilen var mı

Ziyaretçi kullanıcısının resmi

Ya ben performans ödevimi yapmaya çalışıyorum ama yeterli bir bilgi maalesef yokk

Ziyaretçi kullanıcısının resmi

bn ne zaman meydana geldiğini bilmiyorum?cevabı yok mu

[E]m[E]r[D]o kullanıcısının resmi

Sperr mutıss perı bacaları Kapadokya bölgesinde bulunan doğal yapılara verilen isimdir. Peri bacaları Kapadokya çevresinde bulunan yanardağlardan püsküren lavların milyonlarca yıl boyunca akarsuların ve rüzgarın aşındırması ile şekillenmişlerdir. Peri Bacalarının nasıl oluştuğu hakkında detaylı bilgi almak için Peri Bacaları 'nın Oluşumu başlıklı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Peki nedir peri bacalarını bu denli ilginç ve önemli kılan? Her yıl dünyanın çeşitli yerlerinden milyonlarca turisti Kapadokya bölgesine getiren gizemli peri bacalarının sırrı nedir?

Ziyaretçi kullanıcısının resmi

peri bacalarından başka ne var onları araştırıcam

gamze altıntası kullanıcısının resmi

bn peri bacalarının neden kapadokya da olduğunu arıyorum. soruma cvp yazarsanın çok sevinirim

Ziyaretçi kullanıcısının resmi

çünkü oradakı dağın lavları fışkırmış

Ziyaretçi kullanıcısının resmi

çk gzl anlatılmış saolunn ...:)

Ziyaretçi kullanıcısının resmi

yha site cok gusel su an performans odevimi yapiyorum buradan ama bi sorun var siz soyle yaziyorsunuz:
arabami park ettim, kuzenimle gittik vb...
bunlari yazmasaniz inanin cok daha guzel olacak bazi konulari o yuzden yazamadim, eksik kaldi. INSALLAH boyle yazmaktan VAZGECERSINIZ, baskalari icinde iyi olur sadece tanitma yapin, detaya girmeyin ...

<<>>

biraz guldirim:D
Boşanma davasında kadın, hakime talebini gerekçesi ile açıklamış:
-Sayın hakim, çocuğun bende kalmasını istiyorum. Onu dokuz ay karnımda taşıdım.
Hakim kocaya sormuş:
-Karınızı duydunuz. Bir diyeceğiniz var mı?
Adam Var tabii demiş ve anlatmış:
-Sayın hakim. Farzedelim ki canınız bir kutu soğuk kola istedi. Makineye parayı attınız ve kola geldi. Şimdi bu kola makinenin midir, yoksa parayı deliğe atanın mı?
Hakim sekreterine dönmüş:
-Yaz kızım. Çocuk babada kalacak.

Berkay kullanıcısının resmi

çok güzel anlatılmış içimdeki tüm soru işaretlerini kapattı teşekkür ediyorum

Elif kullanıcısının resmi

bence çok güzel olmuş benimde ödevim var ve çok güzel oldu bu sitenin yapımcılarına binlerce saygılar =)

azra kullanıcısının resmi

çok güzel

canan   olcay kullanıcısının resmi

bence peri bacaları çok güzel ama daha çok bilgi yazmalısınız.Benim ödevim var ama aradıgım bilgi olmadıgı için yazamıyorum...Eğer peri bacaları ile ilgili söylenen güzel sözleri siteye ekleyi...

özlem kullanıcısının resmi

Kapadokya gezimizde sitenizden çok faydalandım, hatta bazı sayfaların dökümlerini alıp rehber olarak da kullandım. Tüm emekleriniz için teşekkürler. Yalnız Mustafapaşa' dan (Sinasos) hiç bahsetmemişsiniz. Ayrıca Restoranlar kısmını biraz daha geniş tutarsanız süper olacak. Biz Avanos' ta sizin tavsiyeniz üzerine Bizim Ev' e gittik, çok beğendik gerçekten ama ikinci bir tercihimiz yoktu açıkçası. Bir de Nevşehir' de doğru düzgün yemek yiyecek bir yer bulamadık, Nevşehir Konağı diye bir yere gittik yemekler kötüydü,içki servisi yoktu. Konaklama için de çok ucuz ve temiz bir tavsiyem var; Anadolu Turizm Otelcilik Lisesinin Uygulama Oteli. Otel biraz bakımsız ama bir alternatif olarak düşünülebilir. Teşekkürler...

emre kullanıcısının resmi

Sitemizi açalı henüz 4 ay kadar oldu. Zamanla yorumlarınız doğrultusunda sitedeki eksiklikleri gidermeye çalışacağım. Diğer Kapadokya sitelerinden farklı olarak elimden geldiğince bildiğim yerleri anlatmaya ve memnun kalacağınıza inandığım yerleri tavsiye etmeye çalışıyorum. Bu nedenle sağlıklı bir Kapadokya Rehberi oluşturmak biraz daha çalışmam gerekiyor. Sizlerin yorumları ve tavsiyeleri de da eksiklikleri biraz olsun giderebilmemiz açısından önemli. Katkınız için teşekkür ederim.

Yeni yorum gönder

Bu alanın içeriği gizlenecek, genel görünümde yer almayacaktır. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.
  • Web sayfası ve e-posta adresleri otomatik olarak bağlantıya çevrilir.
  • İzin verilen HTML etiketleri: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Satır ve paragraflar otomatik olarak bölünürler.
  • Bu bölümden ekleyeceğiniz adreslere rel="nofollow" ibaresi eklenecektir.

Biçimlendirme seçenekleri hakkında daha fazla bilgi